recept: Lekváros derelye, Kifőzde
Lekváros derelye
(lekváros barátfüle, lekváros táska, lekváros ravioli)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg liszt,
1 tojás + 1 a kenéshez,
20 dkg házi szilvalekvár,
10 dkg vaj,
15 dkg zsemlemorzsa,
fahéjas porcukor, só






A derelyét - másnéven barátfülét - bármilyen, de kemény lekvárral készíthetjük, de megtölthetjük porcukorral és vaníliával ízesített tehéntúróval, vagy akár hússal is.
25 dkg lisztből és egy tojásból egy kevés vízzel és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd letakarva pihentetjük. Ennyi tésztából 24-32 barátfüle készíthető, ami egy kiadósabb levessel bőségesen elég négy személynek ebédre vagy vacsorára.
Közben a vajban a zsemlemorzsát gyakori kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Ha kész, levesszük a tűzről és meleg helyen tartjuk.
Ezután a tésztát belisztezett deszkán sodrófával 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, az egyik felére lekvárhalmokat rakunk, közöttük 2, maximum 3 centis távolságot tartva. A közöket tojásfehérjével megkenjük, és a tészta másik felét ráhajtjuk. A tojással megkent tésztaközöket ujjal jól összenyomkodjuk, és derelyevágóval felvágjuk. (A tésztába belekeverhetjük a megmaradó tojássárgát, ha nincs más tervünk vele, bár ruganyosabb állaga, de szebb színe lesz tőle.)
Vigyázzunk a lekvárral, csak kemény, házi készítésű lekvárt használjunk, a dzsem és a zselés készítmények nem vezetnek sikerre. Ne kenjük szét, ne csurgassuk el a tésztán a lekvárt, mert ahol lekváros lett, nem fog jól összezáródni, és akkor főzéskor menthetetlenül kipukkad.
Tulajdonképpen a jó tésztát a jó derelyevágó képes lezárni, de azért sosem árt az óvatosság, inkább egy kis nyomkodással segítsünk be kicsikét a jó sorsnak. És az sem baj, ha a levegőt kinyomkodjuk a táskákból.
A tésztabatyukat inkább csendesen, mint lobogva forró sós vízben megfőzzük. Akkor kész, ha feljött a víz tetejére.
A megfőtt derelyéket szűrőkanállal a pirított prézlire szedjük, és óvatosan addig rázogatjuk-forgatjuk, amíg a morzsa be nem vonja azokat.
Azonnal tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva.
Csak frissen élvezetes igazán, ha kihűl, megkeményszik.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: túrós derelye
 húsos derelye
 baracklekvár
 szilvalekvár

Forrás: Anyám így csinálta

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.02.28. Utoljára frissítve: 2010.02.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 23:29:33 - 3.24)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez